Bevezetés a pszichotraumatológiába ismerkedés az EMDR terápiával

2020. május 27-28., Budapest

 

Többfajta szemléletmódot/szemüveget is használhatunk amivel a problémákat, panaszokat és tüneteket megközelíthetjük. Ha a “traumaszemüveget” használjuk, akkor megközelítésünk kiindulópontja az, hogy az emocionális, kognitív, viselkedésbeli vagy éppenséggel testi tünetek széles skálája traumatikus élmények következtében jött létre. Másszóval, sok esetben a diszfunkcionális, vagy éppenséggel patológiás viselkedések, meggyőződések vagy testi élmények, feldolgozatlan emlékek manifesztációi, melyek gyakorta korai gyermekkori élményeken alapulnak.

 

Először egy rövid áttekintést ad a tanfolyam a pszichotrauma diagnózisának hányatott történetéről, majd képet alkotunk az ún. PTSD-ről (poszttraumás stressz-zavarról), annak jellegzetességeiről, valamint a tünetek főbb csoportjairól. a traumás zavarok fajtáiról és jellegzetességeiről (komorbiditás és differenciáldiagnosztika), az”1-es típusú” és a “2-es típusú” traumatikus állapotok megkülönböztetéséről. Ezután a PTSD terápiás megközelítései, a terápiák során felmerülőnehézségek és a problémákra adott különféle válaszok következnek. Megpróbálunk néhány tipikusan felmerülőkérdésre lehetőség szerint egyértelműválaszt adni, úgymint: Mit nevezünk traumafeldolgozásnak (és ugyanakkor mit nem) és milyen félreértések, viták folytak (és folynak) a traumafeldolgozás körül? Ezt követően a traumaterápia különbözőszakaszai kerülnek sorra a Pierre Janet által kidolgozott modell alapján.

 

Nagy hangsúlyt kap ebben a részben a kliens állapotfelmérése, a traumafeldogozásra való felkészültségének megállapítása,.Bemutatásra kerül az “EMDR” terápia (Eye Movement Desensitisation and Reprocessing), amelyet úgy szoktak emlegetni, mint a “nagy áttörést a traumafeldolgozásban”. Először az EMDR hatásmechanizmusáról szóló elképzelések ismertetése, majd az EMDR más terápiás iskolákhoz való kapcsolódási pontjainak ismertetése kerül sorra. Ezt követi az EMDR protokoll bemutatása. Az EMDR-t gyakorlat közben is megismerhetik a workshop résztvevői, esetbemutatás videódemonstrációjából és kiscsorortos gyakorlatokban.

 

A képzést kiemelten olyan segítő szakembereknek ajánljuk, akik munkájuk során gyakran találkoznak traumatikus állapotokkal, személyekkel.

 

A tanfolyamot tartja: Dr. Havelka Judit

Időtartam: 2 x 8 óra

Időpont: 2020. május 27-28.

Helyszín: Budapest, XIII. kerület

Maximális létszám: 20 fő

Részvételi díj: 45.000 Ft

 

Jelentkezni a gorozdie@me.com e-mail címen vagy itt a honlapon online lehet. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a csoportba maximum 20 fő részvételét tudjuk biztosítani. Kérjuk jelentkezzen e-mailen vagy online és a visszaigazolást követően utalja csak el a részvételi díjat A jelentkezés a részvételi díj befizetésével válik elfogadottá.

A részvételi díjat kérjük legkésőbb 2020. április 30. napjáig utalja el az alábbi számlaszámra: Help & Care Kft. 10300002-10627386-49020013, MKB Bank.

A képzés időtartama: mindkét nap 09:00-17:00 óráig.

A képzés helyszíne Budapest, pontos helyszínének meghatározására a jelentkezés lezártát követően kerül sor a létszám függvényében.

Online jelentkezés: